Nieuwe professor Leisure in a Social Context

Nieuwe professor Leisure in a Social Context

10/03/2024 - 15:24

Sinds 1 september 2024 is Jörn Fricke Professor Leisure in a Social Context bij Academy for Leisure & Events, Breda University of Applied Sciences. In zijn rol als professor zal Jörn intensief betrokken zijn bij de MBA Imagineering. Tijd om hem een beetje aan de tand te voelen wie hij nu is en wat we van hem kunnen verwachten.
Imagineering
  • News

Kun je wat vertellen over jouw achtergrond en wat jou heeft gemotiveerd om Professor Leisure in Social Context aan Academy voor Leisure & Events te worden?
“Ik kan natuurlijk heel ver terug gaan in het verleden, met anekdotes uit mijn jeugd, waarom ik het tot hier heb gebracht, maar ik zal beginnen met mijn studietijd. Ik heb in Duitsland, waar mijn roots liggen, Sociale Geografie gestudeerd met een focus op toerisme en vrijetijd. Daarna ben ik naar Utrecht gedaan en heb daar Sociale Geografie van Ontwikkelingslanden gestudeerd. Vervolgens heb ik in het buitenland gewerkt, o.a. in Mexico. Ik werkte daar met lokale gemeenschappen en hoe zij meer gebruik konden maken van de toeristische en vrijetijdsactiviteiten rondom de beschermde natuurgebieden. Na een klein uitstapje naar de Universiteit van Utrecht, waar ik onder andere ook les heb gegeven, ben ik naar Engeland gegaan om daar te promoveren aan de Univeristy of Kent. Mijn promotieonderzoek ging over de sociale netwerken rondom backpacker hostels om inzicht te krijgen waarom die hostels zo succesvol zijn, gezien ze vaak helemaal niet winst georiënteerd zijn. De rode draad is dus altijd de sociale context geweest. 

Daarna, in 2013, ben ik bij Breda University of Applied Sciences terecht gekomen bij  Academy for Hotel & Facility Management. Ik heb daar de afgelopen 10 jaar met erg veel plezier en met fantastische mensen gewerkt als onderzoeker en docent. Maar na 10 jaar wilde ik als onderzoeker doorgroeien. En toen deed deze mogelijkheid zich voor. En ik dacht, als ik hier niet op solliciteer, dan ben ik knettergek. Ik ben super blij dat ik de kans heb gekregen om het te doen. Het paste, zoals we in het Duits zeggen: “Wie die Faust auf’s Auge”. En nu gaat het beginnen!” 

Kun je iets vertellen over je recente onderzoek?
“De afgelopen twee jaar heb ik een post doc gedaan. De focus was inzicht te krijgen hoe veerkracht (“resilience”) ontstaat bij bewoners van bepaalde steden in Nederland en Duitsland met behulp van case-studies. Ik was niet alleen de kwalitatieve onderzoeker, maar had ook een faciliterende rol in het bouwen aan veerkracht samen met de bewoners. De focus hierin was om inzicht te krijgen welke fysieke en sociale omstandigheden daarin een rol spelen. Het was heel divers en kleurrijk, en een fantastische tijd waar ik veel voldoening heb uitgehaald. Achteraf gezien was het ook een soort voorbereiding voor deze positie als Professor Leisure in Social Contexts, ondanks dat ik dat natuurlijk toen nog niet wist.”

Wat zou jij graag de (toekomstige) Imagineers willen leren of meegeven?
“Het inrichten van de sociale ruimte is een belangrijk aspect in Imagineering, maar is ook lastig. Je hebt met mensen te maken, en mensen kan je niet zo maar vormen. Daarin is je invloed als Imagineer beperkter. Echter het is voor Imagineers ook interessant om je bewust te zijn van de invloed van de inrichting van fysieke ruimtes. Hoe gebruiken mensen die ruimtes en wat betekent dat voor de interactie? Je kunt dan denken aan de binnen- en buitenruimtes, aan de dingen die je ziet als je uit het raam kijkt. Maar bijvoorbeeld ook wat doet het met mensen als de tafel rond is of langwerpig? Of, wat is de impact van het gebruik van bepaalde kleuren, verlichting of een glazen wand? Dus wat nemen mensen waar in de fysieke ruimte en wat doet dat met ze? Dit bewustzijn en inzicht kan heel waardevol voor Imagineering zijn. Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen t.a.v. de fysieke ruimte die je hebt als Imagineer in de facilitatie van processen? Hoe kan je daarmee spelen wanneer je  samen met een betreffende community bepaalde doelen wilt bereiken?”

Waar kijk je naar uit?
“Ik weet dat het  Imagineering’s programma, team en community zeer creatief en open is en in die zin onbeperkt. Mijn ervaring is soms dat als je het over modellen of design processen hebt, het vaak weer rechtlijniger of lineairder gaat worden. En natuurlijk heeft Imagineering  dat ook ergens, maar de essentie van Imagineering is, zoals ik het zie, de vrije ruimte waarin je je mag ontplooien. En natuurlijk na zoveel jaar dat dit master programma bestaat, ontstaan er ook blindspots en nieuwe uitdagingen. Ik kijk er dus naar uit om juist die creativiteit en openheid doelgericht te gaan gebruiken. Dat lijkt misschien een paradox, maar dat is het niet. Dat is juist het mooie van Imagineering, en ik heb zin om aan de slag te gaan.”